Nieuws

  Het nieuwsoverzicht

Open middag Zoetwaterboeren druk bezocht

Op donderdag 26 juni 2025 zat de schuur bij Klaas Schenk in Anna Paulowna goed vol met ruim 80  belangstellenden. Ze waren te gast op de open middag van Zoetwaterboeren, een vierjarig project voor het duurzaam omgaan met zoetwater met als doel het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van een duurzaam watersysteem.

Om 13.00 uur opende Klaas Schenk de open middag door iedereen welkom te heten op zijn akkerbouwbedrijf Hoeve Lotmeer. Hij schetste waarom hij ruim 6 jaar geleden is begonnen met het verzamelen en opslaan van zoetwater. Voor zijn bedrijf is het belangrijk dat Klaas altijd kan beschikken over voldoende zoetwater van goede kwaliteit. 'Zoetwater is het nieuwe goud en daar moeten we zuinig op zijn'. Zijn initiatief is later uitgegroeid tot de PPS Zoetwaterboeren, een vierjarig project met als doel het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van een duurzaam watersysteem. Tijdens de open middag werden de (tussen)resultaten gepresenteerd en gedemonstreerd.

Pieter Vlaar, werkzaam bij Vertify en projectleider Zoetwaterboeren, presenteerde enkele behaalde resultaten van het project. Vier jaar ontwikkelen en onderzoeken geeft interessante inzichten over duurzaam waterbeheer in de agrarische praktijk en hoe telers als watermanagers zelf aan de slag kunnen gaan. Ook gaf hij een doorkijk naar het vervolgproject. Voor Zoetwaterboeren staat vast dat het integraal sluiten van water- en nutriëntenkringlopen essentieel is voor een toekomstbestendige en duurzame land- en tuinbouw. Op het bedrijf van Klaas is de waterkringloop nu gesloten. De volgende stap is om de nutriëntenkringloop te sluiten. Onder de titel 'Zoetwaterboeren nutriënten' wil het project de volgende stap zetten door het onderzoeken en ontwikkelen van een ciculair nutriëntensysteem waarin water en nutriënten zo optimaal mogelijk worden afgestemd op de behoefte van gewassen en hoe de boer hierop kan sturen. 

Tijdens een veldexcursie bezochten de bezoeker het aangelegde watersysteem. Ze volgden de aangelegde systemen om drainagewater vanuit de percelen te oogsten, te transporteren, te zuiveren, te infilteren en op te slaan in de ondergrond en het hergebruik via druppelirrigatie. De bezoekers konden kennis opdoen over de nutriëntenopname van de gewassen en de stikstofdynamiek in de bodem en het effect hiervan op de mineralenkringloop en de waterkwaliteit. Ook werd uitleg gegeven over het vergunningtraject voor het injecteren van water in watervoerende lagen in de bodem. Een van de eindresultaten is het ontwikkelen van een datagedreven dashboard gebaseerd op irrigatiemodellen, sensoren en satellietdata. Het dashboard geeft inzicht in de diverse waterstromen en hoe telers het instrument kunnen gebruiken om zelf als watermanager aan de slag te gaan.

Hieronder enkele sfeerbeelden van de open middag

20250626_130734.jpg (2.46 MB)

20250626_135915.jpg (1.52 MB)

20250626_143701.jpg (2.37 MB)

 20250626_144317.jpg (2.30 MB)

20250626_144737.jpg (2.32 MB)20250626_145339.jpg (2.27 MB)