Nieuws

  Het nieuwsoverzicht

DAW Klimaatkaravaan op bezoek bij akkerbouwbedrijf Zoetwaterboeren

Toenemende verzilting is een groot probleem voor boeren in de kuststreken. De DAW Klimaatkaravaan was georganiseerd door het DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer), met als doel (beleids)medewerkers van onder andere het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), waterschap, provincie en LTO j te laten zien welke gevolgen verzilting heeft voor de landbouwsector en welke oplossingen er worden gezocht.

De karavaan hield onder andere halt bij akkerbouwer Klaas Schenk in Anna Paulowna. Samen met andere organisaties, waaronder Vertify, Greenport NHN en Pipelife, werkt hij in het project Zoetwaterboeren aan praktische oplossing voor een waterrobuust en klimaatbestendig landbouwsysteem. Zo past hij druppelirrigatie toe in de pootgoedteelt en heeft hij met een eigen wateropslag van zo’n 1000 kuub de beschikking over ‘eigen’ zoetwater.

Na de stop in Anna Paulowna vervolgde de reis naar Friesland. Tijdens de busrit sprak WUR-onderzoeker Daan Verstand over klimaatadaptatie in de open teelten en de klimaatstresstesten voor boerenbedrijven die hij heeft ontwikkeld samen met de sector.